اغلب فروشندگان ، بویژه خرده فروشها معمولاً تمایل دارند فعالیت تجاری و کسب و کار خود را مطابق با روشهای پیشین خود و روشی که به آن در بازاریابی و فروش عادت کرده اند پیش ببرند.
در حالی که تغییر و تحولات بازاریابی در بسیاری از موارد می تواند کسب و کار آنها را از حالت یکنواختی و تکراری خارج کرده و رونق تازه ای به فعالیت و تجارت آنها ببخشد. بنابراین ، بهتر است از روشهای تازه و تحولات جدید بازاریابی به بهترین نحو استفاده کرده و از آن به نفع خود بهره مند شوید. در میان فروشندگان نیز معمولاً افرادی که در مقابل تغییرات از خود انعطاف نشان می دهند ، موفق تر از افرادی عمل می کنند که در مقابل این تغییرات مقاوم هستند. یکی از مهم ترین عواملی که می تواند شما را در کسب و کارتان برای تحولات آینده آماده کند و زمینه های انعطاف پذیریتان را بالا ببرد ، “خودآگاهی” در بازارداری است. خودآگاهی یا شناخت کامل خودتان یکی از ساده ترین و در عین حال مهم ترین راه های آماده شدن شما برای تغییر و تحولات جدید است. می توان خودآگاهی را به اجزاء کوچکتر تقسیم بندی کرد تا شناخت دقیق تر و بهتری بتوان به دست آورد. در ادامه به اجزاء خود شناسی اشاره می شود.
یک) شناخت علایق در بازاریابی
در اولین مرحله باید بدانید که به چه چیزی علاقه دارید و به چه چیزهایی علاقه ندارید. اگر در یک زمینه خاصی علاقه مندی زیادی دارید بهتر است که در همان زمینه سعی کنید فعالیت داشته باشید. علاقه مندی یکی از مولفه های مهم برای رسیدن به موفقیت در هر کاری است. علاقه مندی به یک کسب و کار و تجارت خاصی می تواند انگیزه کافی برای ایجاد تغییر و تحول در شما را ایجاد کند.
دو) شناخت مهارتها
سعی کنید مهارتهای خود را بشناسید. اگر مهارتهایتان را بشناسید می توانید مطابق با مهارتهای خودتان زمینه های جدیدی برای کسب و کارتان ایجاد کنید.
سه) شناخت توانمندی ها
در مرحله بعدی ، شناخت توانمندیهایتان بسیار حائز اهمیت است. توانمندیهایتان به شما یک نگاه کلی از کارهایی که می توانید انجام بدهید و کارهایی که قادر به انجام آن نیستید می دهند. در صورتی که توانایی فعالیت و کار خاصی را در خود ببینید قطعاً به دنبال راههای رسیدن به آن می روید و از هر گونه تغییر و تحولات در آن مسیر استقبال خواهید کرد.
چهار) شناخت محدودیتهای فروش و بازاریابی
به همان میزان که شناختن توانمندیها مهم است، به نظر مشاوره بازاریابی و فروش این مسئله نیز اهمیت دارد که شما محدودیتهای خود را نیز بشناسید. یکی از بزرگترین مزیتهای شناخت محدودیتها این است که شما می دانید که چه کاری را تا چه اندازه ای می توانید انجام دهید. در صورتی که شما محدودیتهای خود را بشناسید در مقابل فرصتها ، تغییر و تحولات جدیدی هم که پیش می آید می توانید تصمیم بگیرید که تا چه حد با این تحولات خودتان را وفق بدهید.
پنج) حفظ کسب و کاری فعلی
همیشه و در همه حال سعی کنید که کسب و کار فعلی خود را حفظ کنید. گاهی ممکن است برخی از افراد به محض مواجه شدن با شکست و یا عدم موفقیت در یک کسب و کاری دست به تغییر شغل بزنند. حفظ کسب و کار خودتان از آن جهت مهم است که شما با آزمودن چندین راهی که منجر به شکست شده است می توانید راه موفقیت را پیدا کنید و یا دیگر راههای نافرجام گذشته را تکرار نکنید. در حالی که اگر به تغییر شغل بیاندیشید دوباره باید در آن مسیر نیز راههای مختلفی را بیازمائید تا راه را از چاه بشناسید. به نظر مشاوره بازاریابی ، ناکامی و شکست ها شما را برای آزمودن راههای جدید آماده تر می کند زیرا از شکستهای قبلی خود تجربه کسب کرده اید و این تجربیات در کسب و کار بسیار مهم و ارزنده هستند و می توانند پایه های کسب و کار شما را مستحکم تر کرده و راههای بهتر و جدیدتری را پیش روی شما بگذارند. این موضوع برای بازیابی برند شما نیز بسیار اثربخش خواهد بود.