محیط کاری هر فردی یکی از مهمترین محیط هایی است که در آن زندگی می کند. شما به طور متوسط ۶ تا ۷ ساعت از روز خود را در محیط کاری خود سپری می کنید.
بنابراین هیچ بعید نیست که در این فضا مشکلات زیادی برای شما پیش بیاید یا تعارضات و مشکلات ارتباطی با همکاران ، کارکنان یا مدیران خود پیدا کنید.
کار کردن در فضایی که مشکل دارید و پر از تعارضات است یکی از مواردی است که به شدت می تواند کیفیت کاری شما را کاهش دهد و از طرفی سلامت روانی شما را نیز به خطر اندازد. پس بسیار مهم است که بدانید در چنین شرایطی چطور باید عمل کنید. در این مقاله به شما خواهیم گفت که بهتر است در مواقع مشکلات پیش آمده چگونه عمل کنید.
یک) پیشگیری بهتر از درمان
همیشه از قدیم شنیده ایم که پیشگیری بهتر از درمان است. اگر شما بتوانید از شرایطی که موجب ایجاد تعارض بین شما و همکارانتان یا کارکنانتان می شود بپرهیزید یا کاری کنید که اصلاً چنین شرایطی پیش نیاید بسیار موفق تر خواهید بود.
برای اینکه سلامت روان خود را حفظ کنید بهترین کار این است که از این گونه تعارض ها و مشکلات بپرهیزید. اگر بتوانید تعارضات را به همین راحتی پیشگیری کنید در مدیریت کردن شرایطی که مشکلی پیش آمده نیز به خوبی می توانید از پس آن بر آیید.
اگر روابط خود با همکاران یا کارکنان را از همان ابتدا به شکل مسالمت آمیز و خوب شروع کرده باشید در ادامه نیز معمولاً به همان شکل ادامه پیدا خواهد کرد. پس بهتر است از اول اقدام به این کار کنید تا اینکه در مسیر و در گذر زمان تلاش کنید که این کار را انجام دهید.
دو) کوتاه بیایید
متاسفانه بسیاری از افراد تصور می کنند اگر در بحث هایی که در محیط کاری پیش می آید کوتاه بیایند یعنی حق را به طرف مقابل داده اند و خودشان را کوچک کرده اند. در حالی که این یکی از تکنیکهای حل مشکلات محیط کاری است که شما گاهی از موضع خود کوتاه بیایید.
این کار موجب می شود از شروع بسیاری از اختلافات پیشگیری کنید. احتمالاً این کار در ابتدا شما را بسیار اذیت کند و تمایلی به این شکل از حل اختلافات نداشته باشید ولی با گذشت زمان متوجه می شوید که اتفاقا این کار موجب پختگی رفتاری شما شده و در بسیاری از مواقع از اختلافات و دعواهای بزرگ پیشگیری کرده اید.
البته لازم به ذکر است که روش کوتاه آمدن برای مواقعی است که مشکلات زیاد بزرگ نیست و مسائل کوچکی پیش آمده و اهمیتی ندارد که شما بخواهید آن را پیگیری کنید یا کوتاه نیایید.
سه) هنگام درگیری و اختلافات آستین هایتان را بالا بزنید !
شاید با شنیدن این حرف تعجب کرده باشید که به شما می گوییم آستین ها را موقع اختلافات بالا بزنید. بله دقیقاً درست است از شما می خواهیم هر زمان در محل کارتان یا سازمان یا شرکت تحت مدیریت شما مشکلی پیش آمده به جای اینکه گوشه ای بایستید و اقدامی انجام ندهید آستین ها را بالا بزنید و وارد میدان شوید.
می دانم که خواندن این مطلب بسیار برایتان تعجب برانگیز است اما منظور ما درگیری مستقیم در مشکلات به وجود آمده نیست. فرض کنید مشکلی در بین کارکنان شما ایجاد شده است اگر شما هیچ اقدامی انجام ندهید قطعاً شرایط نامناسب روحی و همکاری که به وجود آمده است ، کیفیت کار کارکنان شما را به خطر می اندازد در نتیجه عملکرد کارکنان شما کاهش پیدا کرده و کیفیت کارتان پایین می آید.
از طرفی اگر بخواهید هر دوی آنها را توبیخ کنید یا از کار برکنار کنید که به هیچ وجه امکان پذیر نیست ؛ زیرا شما برای پیدا کردن آنها بسیار تلاش کرده اید و به همین راحتی استخدام نشده اند که بخواهند به همین راحتی برکنار شوند.
پس بهترین کار این است که تیم های آنها را تغییر دهید. اگر دو کارمند با هم مشکلی پیدا کرده اند بهتر است وارد عمل شوید و دست روی دست نگذارید تا ضررهای آن دامن گیر فعالیت شما شود. آنها را به بخشهای مختلف بفرستید تا در محیط ها و تیم های مختلف فعالیت داشته باشند و با این طریق از درگیریهای بیشتر پیش گیری کنید.
چهار) خودتان حرف اول و آخر را بزنید
اگر یادتان باشد گاهی در دوران کودکی ، زمانی که با خواهر و برادرهای خود مشکل پیدا می کردید و پس از چالش های زیاد نمی توانستید آن را حل کنید ؛ این پدر و مادرها بودند که دست به کار می شدند و حرف اول و آخر را می زدند تا تکلیف را تعیین کنند و تعارضات را حل کنند.
شما نیز گاهی لازم است در شرکت خود این کار را انجام دهید. اگر دو کارمندی را مشاهده می کنید که مدام با هم درگیر هستند برای جلوگیری از مشکلات بییشتر و بزرگتر باید خودتان تکلیف را مشخص کنید. به عنوان مثال ، وساطت کرده تا مشکل آنها را حل کنید.
اگر هیچ کدام از آنها از موضع خود کوتاه نمی آید شما خودتان تعیین کنید که چه تصمیمی گرفته اید و هر کدام از کارکنان باید چه کاری انجام دهند. شاید برخی تصور کنند این کار موجب برقراری شرایط سرسختانه و غیر منعطف در محیط کاری شود.
اما این را در نظر داشته باشید که ادامه پیدا کردن تعارضها و مشکلات قطعاً شرایط را بدتر خواهد کرد. پس بهتر است در زمانی که شرایط به هم می ریزد یا ادامه دار شدن آن آسیب بیشتری وارد می کند باید خودتان دست به کار شوید و شرایط را مدیریت کنید.
پنج) استفاده از روش همکاری
تا اینجا با چند روش حل تعارض شما را آشنا کردیم. هم اکنون یکی از روشهای حل تعارض را که می توان گفت بهترین روش حل تعارض است شما را آشنا می کنیم. در روشهای قبلی ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد و خالی از جنبه منفی نیستند ؛
اما در این روش نقاط مثبت بسیار بیشتر از منفی است. اگر از این روش استفاده کنید بسیار راحت تر می توانید تعارضات را حل کنید. در این روش که به روش همکاری معروف است بهتر است روش بسیار منعطفی را انتخاب کنید.
با این روش می توانید نظر مثبت تمامی افراد و طرفین را جلب کنید. شاید این کار در نظر اول بسیار سخت به نظر برسد ولی با این روش حتی در یک جلسه می توانید تعارضات را حل کنید.
باید مانند یک مشاور و مربی عمل کنید و پیش از آن که اوضاع بدتر شود یک جلسه تشکیل دهید و با کمک و همفکری سایر اعضا مشکل پیش آمده را حل کنید. در این جلسه ، زمان و فرصت کافی به هر دو طرف بدهید تا در مورد مشکل پیش آمده صحبت کنند.
اگر این کار را انجام ندهید این روش به خوبی اجرا نخواهد شد. پس سعی کنید زمان کافی به هر دو طرف بدهید تا هم مشکل را از دیدگاه هر دوی آنها بررسی کنید و هم اینکه فرصت کافی داشته باشند تا بتوانند از خودشان دفاع کنند.
البته بهتر است در این روش ، از خود طرفین بخواهید که روشهای حل تعارض را به شما بگویند. با این کار خود آنها ممکن است روشهایی را پیش پایتان بگذارند که بسیار بهتر از تعیین تکلیف شما برای آنها باشد، اما اگر باز هم توافقی حال نشد بهتر است همانطور که در موارد قبلی گفته شد خودتان حرف اول و آخر را بزنید و تکلیف را مشخص کنید.
شش) استفاده از روش گفتگو
یکی از روشهایی که در حل مشکل و تعارض پیش آمده می تواند به شما کمک کند این است که از روش گفتگو استفاده کنید. اگر به جای تغییر محل کار کارکنانی که با هم مشکل دارند ، جدا کردن تیم های همکاری آنها از روش گفتگو استفاده کنید بسیار بهتر به نتیجه می رسید.
گاهی بودن دو کارمند در کنار هم و همکاری بین آنها کیفیت کار شما را افزایش می دهد و حضور هر دوی آنها در یک تیم واجب است ؛ اما نمی توان با شرایط مشکل و تعارض به اهداف رسید.
به نظر مشاوره بازاریابی توصیه می شود در این گونه شرایط تنها روشی که می تواند شما را به نتیجه دلخواه برساند فقط استفاده از روش گفتگو است. هر دو کارمند خود را بخواهید و یک جلسه برای آنها تشکیل دهید.
در آن جلسه از آنها بخواهید رو در روی هم قرار بگیرند و به شکل کاملاً منطقی در خصوص مشکل پیش آمده بحث و گفتگو داشته باشند. اگر این مشکل به این شکل حل شود بهترین نتیجه را خواهید گرفت.