شرکت های خانوادگی موفق موضوع این مقاله است. هنگامی که از شرکت های خانوادگی صحبت به میان می آید در ذهن عموم یک رستوران و یا یک خشکشویی تصور می شود اما برخی از شرکت های بزرگ و موفق در سرتاسر دنیا به صورت خانوادگی اداره می شود.
طی تحقیقات پارک بازاریابی ایران بیش از ۵۰۰ کسب و کار موفق در دنیا به صورت خانوادگی اداره می شوند. این تحقیقات نشان می دهد که شرکت های خانوادگی بیش از ۸۰% شرکت های جهان را تشکیل می دهند و بیشترین موفقیت و رشد و توسعه را تجربه می کنند. با تکیه بر همین تحقیقات اسامی برخی شرکت های خانوادگی موفق را در زیر می آوریم:
BMW ، WALMART ،FORD & TYSON ، آمریکا مویل
خوب است بدانید که شرکت های خانوادگی به لحاظ توانایی از دیگر شرکت ها بسیار قوی ترند و این شرکت ها برای کسب و کار خود ارزش افزوده ایجاد می نمایند. شرکت های خانوادگی با توجه به درآمد سالانه ۶.۵ میلیارد دلاری از طریق فروش سومین اقتصاد بزرگ دنیا را به خود اختصاص می دهند، این کسب و کارها حدود چهل و دو هزار نفر کارمند دارند به بیان دیگر هر شرکت به صورت جداگانه بیست و یک میلیون کارمند خواهد داشت. لازم به ذکر است که شرکت های خانوادگی در شرایطی که کلیه سهام آنها خصوصی باشد بیش پنجاه درصد از سهام متعلق به خانواده است، اگر سهام آنها به صورت دولتی باشد بیش از سی و دو درصد از آنها متعلق به خانواده می باشد.
شرکت هایی مانند شرکت های وابسته به صنعت نفت و یا صنایع معادن وجود دارند که بیشتر تمایل به دولتی شدن دارند و به طور کلی این شرکت ها فقط شش درصد از اقتصاد کشور را تشکیل می دهند، شرکت های کلی فروشی و خرده فروشی حدود هجده درصد از اقتصاد کشور را تشکیل می دهند.
لازم است بدانید بیشتر شرکت های بزرگ چهل و هشت درصد خصوصی و پنجاه و دو درصد عمومی هستند، البته قاره اروپا دارای پنجاه درصد از شرکت های خانوادگی می باشد که با همین روند اداره می شوند و در آمریکای شمالی حدود بیست و چهار درصد از شرکت های خانوادگی حضور دارند و هرگز فراموش نکنید وقتی شرکت ها به صورت خانوادگی اداره و مدیریت می شود موفقیت بیشتری کسب خواهند نمود، البته نکته جالب اینجاست که اکثر این شرکت ها به دست مدیری از نسل چهارم خانواده اداره می شود و رهبری آنها از نسلی به نسل دیگر انتقال می یابد، این شرکت های خانوادگی اصولاً راهی برای رشد و توسعه پیدا کرده و برای مدت طولانی از آن استفاده می نمایند.
البته تاسیس شرکت های خانوادگی چالش خود را دارا می باشد یعنی اینکه آنان باید سعی کنند منطق و احساسات خانوادگی را در کنار هم پیوند دهند.
فارغ از اینکه بیشتر افراد فکر می کنند با تاسیس شرکت های خانوادگی دغدغه های احساسی بسیار زیادی را باید مرتفع سازند اما شرکت های خانوادگی بیشترین میزان موفقیت خود را به دلیل خانوادگی بودن بدست می آورند، آنها از اتحاد خود استفاده کرده و به رشد و توسعه متعالی دست می یابند.
البته برخی از صاحب نظران مدیریت کسب و کار بر این باوردند که شرکت های خانوادگی برای عبور از شرایط سخت اقتصادی بسیار مناسب ترند زیرا آنها برای چشم انداز ۳ ماهه تلاش نمی کنند و به نسل های بعدی خود همواره می اندیشند و همین دیدگاه بلند مدت به آنها کمک می کند تا به موفقیت های بزرگ دست یابند.
همانطور که در قبل اشاره شده در شرکت های خانوادگی نوعی اتحاد وجود دارد و آنها با استفاده از اتحاد میانشان می توانند از سختی ها عبور کنند و همواره به برند بهتر و خلاقانه تری تبدیل شوند.