بازار و فعالیتهای مربوط به آن ، تنها از یک فعالیت منفرد تشکیل نشده است. بلکه ، بازایابی یک فرآیند است و شامل بخشها و عناصر مختلفی است.
به نظر مشاوره بازاریابی ، نحوه عملکرد هر شرکتی وابسته به چگونگی عملکرد آنها در این بخشهاست. فرآیند بازاریابی و عناصر بازار را می توان متشکل از بخشهای زیر دانست.
یک) بازار شناسی :
بازارشناسی اشاره به فعالیتهای منظم و قانون مندی دارد که در جهت جمع آوری اطلاعات و حفظ و نگهداری آنهاست. این بخش ، شامل تمامی قسمتهای بازار از قبیل ، مشتریان کنونی و مشتریانی که می توانند در آینده جزو مشتریان شرکت شوند ، کارکنان بخش فروش ، دلالها یا واسطه ها ، شرکتها و سازمانهایی که خدمات ارائه می دهند و شرکتها و افراد رقیب است. در کل می توان گفت: شامل تمامی بخشهایی است که بر بازار تأثیر می گذارند.
دو) بازاریابی :
از دیگر عناصر بازار ، بازایابی است. بخش بازاریابی ، شامل فعالیتهایی از قبیل: مشخص کردن بازارهای مختلف و کالاها و محصولات متناسب با این بازارهاست.
سه) بازار سنجی :
در فرآیند بازارسنجی ، تلاش می شود تا روند بازار مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. به این منظور که وضعیت بازار در سالهای گذشته تا به کنون بررسی می شود و سعی می کنند که بازار آینده را با توجه به این روند پیش بینی کنند. همچنین تجارب و اطلاعاتی که از این مطالعه فرآیند به دست می آید می تواند برای اداره و مدیریت کردن بازار بسیار مهم باشد. در واقع اشاره به تحقیقات بازار می شود.
چهار) بازار سازی :
به فعالیتها و اقداماتی که طی فرآیندی برای وارد شدن به بازار انجام می شود بازارسازی می گویند. در این بخش ، سعی می شود به بازارهای مربوط به محصولات وارد شده و به معرفی محصولات مورد نظر بپردازند. در بازارسازی معمولاً مدیریت و کنترل کردن مواردی مانند: محصولات ، قیمت تعیین شده برای کالا ، کانالهای توزیع و فروش آن وجود دارد.
پنج) بازار داری :
بازارداری یکی دیگر از عناصر بازار می باشد. همانگونه که از نامش پیداست ، به فعالیتهایی مربوط می شود که در آن سعی می کنند مشتریان موجود خود را حفظ کنند و در صورتی که مشتریانی را از دست داده اند سعی می کنند با برنامه ریزی درست و بررسی علل آن بار دیگر آنها را برگردانند.
شش) بازار گردی :
بازارگردی اشاره به این دارد که شرکتها سعی می کنند در نمایشگاه هایی که برگزار می شود حضور داشته باشند. در این نمایشگاه ها هم می توانند محصولات و خدمات خود را در معرض بازدید قرار دهند و هم می توانند محصولات شرکتهای رقیب را بسنجند. همچنین ، فعالیتهای بازارگردی مانند بازدید کردن از بازارهای مختلف می تواند نگرش کلی و همه جانبه ای از شرایط بازار را در اختیار مدیران و متخصصین قرار دهد.
هفت) بازار گرایی :
در این قسمت ، به نیازها ، خواسته ها و تقاضاهای مشتریان توجه می شود. در واقع می توان گفت این بخش یکی از اولین اهداف و خصوصیات بازار است. نیازها و خواسته های مشتریان اصلی ترین فاکتوری است که موجب ایجاد هر بازاری می شود.
هشت) بازار گرمی :
شامل کلیه فعالیتها و اقداماتی است که در راستای معرفی شرکت و محصولات انجام می شود. این بخش مربوط به فعالیتهای تبلیغاتی شرکت است و می تواند در جذب مشتریان و میزان فروش محصولات و خدمات نقش بسیار مهمی داشته باشد.
نه) بازار گردانی :
بازارگردانی از جمله عناصر بازار و بازاریابی است که به برنامه ریزی فعالیتهای شرکت در بخشهای مختلف تا عملیاتی کردن برنامه ها و ارزیابی نحوه اجرای آنها می پردازد.
موضوعات مرتبط با عناصر بازاریابی :