زمانی که حرف از استراتژی بازاریابی به میان می آید ، شاید بسیاری از افراد تصور می کنند که تدوین یک استراتژی کاربردی و مناسب برای یک شرکت یا هر کسب و کاری ، چندان کار دشواری نیست و از عهده هر کسی بر می آید.
در حالی که هر کسی توانایی برنامه ریزی استراتژیکی برای شرکتها را ندارد و نمی تواند در این زمینه شروع به فعالیت کند. بلکه لازم است دانش و تخصص کافی و لازم در این زمینه را داشته باشد. علت آن هم این است که فردی که می خواهد استراتژی مناسب برای یک کسب و کار طراحی کند لازم است ابتدا سوالات اساسی در آن زمینه را پاسخ دهد. طراحی سوالات مفید و اساسی و سپس پاسخ به این سوالات می تواند آنها را به طراحی یک استراتژی کارآمد در آن کسب و کار برساند. سوالاتی که معمولاً افراد متخصص و طراحان استراتژیهای بازاریابی باید به آنها پاسخ دهند شامل این موارد هستند:
یک) برنامه های رقابتی باید شامل چه مواردی باشد؟
در هر استراتژی که تدوین می شود ، نقش رقبا و طراحی برنامه های مدون برای رقابت در بازار از جمله موارد اصلی و مهم است. به همین دلیل ، در برنامه های استراتژی باید نقش رقیبان به شکل متمرکزی مورد هدف قرار بگیرد.
دو) چه افرادی صلاحیت اجرای استراتژیهای بخشهای مختلف را دارند؟
سوال دیگری که باید به آن پاسخ داده شود این است که کدام یک از افراد مجری استراتژیها هستند؟ علاوه بر اینکه افراد متخصص باید استراتژیهای بازاریابی را طراحی کنند بلکه باید افرادی که در هر بخش تخصص دارند و باید استراتژیها را پیاده کنند نیز مشخص کنند.
سه) بایدها و نبایدهای استراتژیها کدامها هستند؟
معمولاً کلمه استراتژی در ذهن افراد این را تداعی می کند که گویی استراتژیها فقط شامل موارد بایدها و الگوهایی است که باید اجرا شود. در حالی که متخصصان این حوزه به خوبی می دانند که استراتژیها هم شامل بایدها و هم نبایدهاست و در برنامه ریزیها باید مد نظر قرار گیرند. به این معنی که علاوه بر اینکه الگوها و مواردی که باید اجرا شود بلکه باید الگو و مواردی که نباید انجام شوند نیز ذکر شود و در برنامه ریزیها و طراحی استراتژیها باید مورد توجه و تمرکز قرار گیرند.
چهار) چه تدابیری باید برای شفاف سازی برنامه ها اندیشیده شود؟
سوال بعدی این است که در یک برنامه استراتژی بازاریابی حرفه ای باید این مورد را بررسی کنند که آیا نیازی به شفاف سازی برنامه ها وجود دارد یا نه؟ در صورتی که برنامه ها نیاز به شفاف سازی داشته باشند باید برنامه های متناسب با آن نیز طراحی شود.
پنج) اقدامات مورد نیاز جهت اجرای استراتژیها چیست؟
براساس تجربه مشاوره بازاریابی ، در برنامه های استراتژی باید برنامه های مقدماتی مورد نیاز برای اجرای برنامه ها را تدوین کنند. فقط اجرای محض برنامه های استراتژی تدوین شده نمی تواند ما را به هدف برساند. بلکه ، گاهی لازم است یکسری اقدامات اولیه قبل از اجرای برنامه ها صورت بگیرد که در برنامه ریزیهای استراتژی به آنها نیز پرداخته شده و تعیین می شود. در این قسمت نیز باید برنامه های مقدماتی و افرادی که می توانند آنها را اجرا کنند تعیین و مشخص شود.