کاربرد بازاریابی اجتماعی موضوع این مقاله است. در حال حاضر سازمان ها برای رواج ماموریت هایی که به صورت خیرخواهانه انجام می دهند بسیار سریع حرکت می کنند.
فیلیپ کاتلر پدر علم بازاریابی مدرن بر این باور است (در مورد کاربرد بازاریابی اجتماعی ) که : ایجاد تغییرات در شیوه زندگی مصرف کنندگان از موضوعات قدیمی در بازاریابی می باشد و یکی از اهداف ابتدایی در شروع بازاریابی محصولات است. بیشتر محصولات و خدمات با هدف ایجاد تغییر مثبت در زندگی انسان ها طراحی و تولید می شوند و فیلیپ کاتلر پدر علم بازاریابی مدرن سال ها به این روند کمک کرده است .
در دنیای فروش محصولات و خدمات دو وزنه اصلی تسهیلات و بازاریابی وجود دارد و بازاریابی باعث ترغیب انسانها به خرید و صرف هزینه می شود تا میزان عرضه و تقاضا با هم هماهنگ شوند و تسهیلات به انسان ها کمک می کند تا چنانچه برای خرید محصولات و خدمات نیاز به پول داشتند از وام و یا تسهیلات استفاده کنند. امروزه تسهیلات و وام به بسیاری از مردم برای تهیه آنچه که نیاز دارند کمک بسیار زیادی می کند اما اگر حق الزحمه کارمندان و کارگران متناسب با هزینه های زندگی تعیین گردد آنها دیگر نیازمند دریافت وام نیستند اما در این میان بازاریابی و برنامه ریزی بازاریابی بزرگترین نقش را ایفا می نماید و چنانچه تولید کنندگان به بازاریابی محصولات و خدمات خود بپردازند می توانند میزان تقاضا را افزایش دهند ، البته لازم به ذکر است پیش از بازاریابی هر سازمان نیاز به تحقیقات بازار و تحقیقات بازاریابی در بازار محصولات و خدمات خود و در میان رقبا دارد تا بتواند بهترین برنامه ریزی بازاریابی را برای خود انجام دهد. برای انجام تحقیقات بازاریابی و تحقیقات بازار می توانید از مشاور بازاریابی که با صنعت و منطقه جغرافیایی شما کاملا آشنایی دارد استفاده کنید تا پس از انجام تخقیقات بازار و تحقیقات بازاریابی یک برنامه ریزی بازاریابی مفید و موثر را برای شما تدوین نماید.
بازاریابی زیر شاخه ای از تبلیغات به حساب نمی آید بلکه فرآیندی است که از بنیان گذاری اهداف شروع و به خواسته های و نیاز های مشتریان و ایجاد رضایت در آنها خاتمه می یابد. یکی از مواردی که مشاور بازاریابی برای سازمان ها همواره تاکید می کند ایجاد رویه مشتری مداری می باشد ، فرآیند بازاریابی یعنی یافتن خواسته ها و نیاز های مصرف کنندگان .
فرآیند و کاربرد بازاریابی اجتماعی در ابعاد گسترده به سه بخش تقسیم می گردد :
۱- بازارایابی نوع اول :
یکی از ابتدایی ترین شیوه های بازاریابی می باشد و با نگاهی ساده به شرکت ها که ارزش نام هر شرکت را نشان می دهد ، تحقق می یابد .
۲- بازاریابی نوع دوم :
این نوع بازاریابی به عوامل موثر در فرآیند تصمیم گیری انسان ها در خرید آنها توجه بسیار زیادی می کند.
۳- بازاریابی نوع سوم :
این نوع بازاریابی مبتنی بر آرزوها و امیال انسانی می باشد.
فیلیپ کاتلر پدر علم بازاریابی بر این باور است که در هنگام فرآیند بازاریابی ، بازاریابان باید به جنبه های زیست محیطی اقتصادی و اجتماعی نیز توجه فراوان داشته باشد یعنی در واقع بازاریابان باید بدانند که محصول و یا خدماتی که ارائه می کنند ، آیا به نفع مشتریان است ؟ ، آیا به نفع سازمان است ؟ و آیا به نفع محیط زیست است؟
کاربردبازاریابی اجتماعی همواره بر مواردی نظیر چگونگی کمک به بهتر زندگی کردن انسان ها ، سالمتر زندگی کردن آنها از طریق صرف غذای سالم ، انجام ورزش ، سیگار نکشیدن ، عدم استفاده از هر نوع مخدر و الکل و غیره و غیره تاکید می کند . مثلا افرادی مثل بیلگیتس با شروع فعالیت هایی جهت از بین بردن بیماری مالاریا و فلج اطفال در آفریقا از کاربرد های بازاریابی اجتماعی استو به شهروندان آفریقا زندگی سالم را عرضه می کنند.
در حال حاضر در خصوص سیاست گذاری های درست بسیار تحلیل و گفتگو می شود مثلا چگونه می توان بازنشستگی همراه با آسایش و آرامش داشت و یا چه امکاناتی می تواند برای زندگی سالم در اختیار شهروندان قرار گیرد. بیشتر مصرف کنندگان از روی فکر تصمیم نمی گیرند و بازاریابان سال هاست که این موضوع را می دانند و اقتصاد رفتاری مصرف کنندگان موضوع تازه ای نیست و فقط یکی از واژگان علم بازاریابی مدرن است.
بازاریابان با تحلیل و بررسی رفتارها درست و نادرست خریداران فرآیند بازاریابی را شروع می کنند و بعد بر روی ویژگی های لازم یک محصول تمرکز می کنند و روشی را برای جذاب کردن آن در چشم خریداران و مصرف کنندگان می یابند ، همچنین آنها برای بازاریابی محصولات دست به ایجاد تغییرات در عادت مصرف کنندگان می زنند و همواره فکر می کنند چگونه محصول را با رویکرد رفاه ، معنویات و تامین احساسات مصرف کنندگان به آن ها معرفی کنند . در واقع تمام ویژگی های محصول را شناسایی کرده و بعد به مشتریان معرفی می نمایند.
اما در حین فرآیند بازاریابی آنها بزرگ ترین وعده مبنی بر حل مسائل اجتماعی بدون نقض آزادی به مشتریان خود را می دهند (این همان کاربرد بازاریابی اجتماعی است) و مشتریان را به رفتارها و عادت های بهتر تشویق می کنند.
شما به عنوان یک بازاریاب حرفه ای و اجتماعی می توانید از بازاریابی معکوس استفاده نمایند. یکی از تاکتیک های این نوع بازاریابی این است که روش های مورد استفاده آن در جهت افزایش مخاطبین بازار هدف می باشد که می تواند در افزایش عدم وفاداری مشتریان در راستای افزایش سلامت جامعه یا نگهبانی و نگهداری از محیط پیرامون یا اکولوژی استفاده شوند .
اما عموم سازمان ها بزرگترین هدف خود را افزایش میزان سود و افزایش سلامت جامعه یا نگهبانی و نگهداری از محیط پیرامون یا اکولوژی را آخرین اولویت خود قرار می دهند این در حالی است که کاربرد بازاریابی اجتماعی خود را موظف به انجام فعالیت های مفید در راستای حفظ و نگهداری از محیط زیست به همراه پیگیری اهداف اقتصادی هر کسب و کار می داند ، سازمان ها باید در کلیه فرآیند های اجرایی و عملیاتی به همه افراد جامعه و محیط زیست توجه لازم و کافی را داشته باشند تا آن ها متضرر نگردند. امید است که مدیران ارشد سازمان ها بتوانند با رویکرد اجتماعی و محیط زیستی به مدیریت و رهبری سازمان خود بپردازند و مشکلات را حل نمایند.
لازم به ذکر است برای کاربرد بازاریابی اجتماعی ، با توجه به وجود اطلاعات و تبلیغات گسترده ای که امروزه در سطوح مختلف انجام می شود مصرف کنندگان دیگر منفعل نیستند و نقش بزرگی را در فرآیند بازاریابی ایفا می کنند، در واقع بازارایابی اجتماعی به معنی رشد کارکنان سازمان در راستای رشد سازمان می باشد و می گوید اگر آنها رشد نکنند سازمان نیز نمی تواند رشد نماید ، استراتژی کاربرد بازاریابی اجتماعی همان بازاریابی است که باید در سازمان ها استفاده شود به بیان ساده تر شرکت ها می توانند با ساختن زندگی بهتر برای کارکنان خود و افراد جامعه رشد نمایند در یکی از کتاب های فیلیپ کاتلر پدر علم بازاریابی مدرن تاکید شده است که انجام فرآیند و کاربرد بازاریابی اجتماعی در جوامع می تواند عامل پیشرفت آن ها باشد که با توجه به آن ارتقاء زندگی مردم و حفظ و نهگداری از محیط زیست در نظر گرفته می شود .
مقالات دیگری در مورد کاربرد بازاریابی اجتماعی در گذشته منتشر شده است که می توانید از طریق لینک های زیر آن ها را بخوانید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد بازاریابی اجتماعی به این صفحهمراجعه نمایید.
مقاله مرتبط : شبکه اجتماعی در بازاریابی شرکت ها