خصوصیت مشتریان نسل جدید موضوع این مقاله است. مشتریان هزاره سوم آن گروه از مشتریان هستند که بین ۱۵ تا ۳۵ سال دارند، تمایل زیادی به استفاده از فناوری های نوین و همچنین رسانه های اجتماعی دارند و در آستانه ورود به بازار کار هستند. آیا این گروه از مشتریان نسبت به نسل قبل از خود کمتر مصرف می کنند؟
انتظارات نسل هزاره سوم نسبت به انتظارات والدینشان، بسیار متفاوت است. به همین دلیل، شرکت ها باید در زمینه برند، مدل های بازاریابی و استراتژی بازاریابی خود تجدید نظر نمایند. با وجود این تحقیقات نشان داده است که بسیاری از مدیران، دیدگاه مثبتی نسبت به مشتریان ندارند.
ضروری است شرکت ها برای جذب این گروه از مشتریان، خصوصیات شخصیتی و ارزش های این گروه از مشتریان را درک کنند و بپذیرند. گر چه قسمتی از مشتریان نسل جدید کماکان از نظر اقتصادی به خانواده های خود وابسته هستند، اما قسمت دیگری از آنها به استقلال مالی دست یافته اند و وارد سال های اوج مصرف خود شده اند. اولویت ها و علاقه های بخش قابل توجهی از آنها شکل گرفته است و بر افکار و رفتار یکدیگر تاثیر می گذارند. آنها تحت تاثیر پیشرفت ها و نوآوری های گسترده ای که در عرصه فناوری رخ داده است، به شکل جدیدی با برند ها تماس برقرار می کنند.
فرضیات مدیران بازاریابی در مورد خصوصیت مشتریان
اگر چه مشتریان نسل جدید دیدگاه مثبتی در مورد خودشان دارند، اما مشتریان نسل قبل (گروه سنی ۳۵ تا ۷۴ سال) آنها را افرادی تنبل و لوس می پندارند. عدم درک مشتریان نسل جدید به وسیله مدیران را می توان در راستای این یافته توضیح داد.
یکی از فرضیاتی که در مورد مشتریان نسل جدید وجود دارد، این است که از مشتریان نسل نو علاقه و تسلط زیادی نسبت به فناوری و رسانه های اجتماعی دارند و آنها را به بخش جدایی ناپذیری از زندگی و کار خود تبدیل کرده اند.
مشتریان نسل جدید بر این باورند که می توانند به سرعت خود را با فناوری های نوین منطبق کنند. علاوه بر این درصد قابل توجهی از این قسمت از مشتریان دارای چند ابزار الکترونیکی، مانند تلفن همراه هوشمند، لپ تاپ و تبلت هستند. به عنوان مثال، ۶۷ درصد این قسمت از مشتریان از تلفن همراه هوشمند استفاده می کنند در حالی که این میزان در مشتریان نسل قبل از آنها تنها ۴۱ درصد است.
هر دو قسمت تقریبا به یک اندازه از اینترنت استفاده می کنند اما مشتریان نسل جدید، بسیار بیشتر از پدران و مادران خود از اینترنت برای انتقال و تجارب خود استفاده می نمایند. علاوه بر این، مشتریان نسل نو بیشتر از مشتریان نسل قبل از خود از اینترنت برای ارزیابی کالاها و خدمات استفاده می کنند. موضوع دیگر این که آن قسمت از مشتریان کمتر کتاب ها و مجلات چاپی می خوانند و حتی کمتر تلویزیون تماشا می کنند.
نگرش ها در مورد خصوصیات مشتریان خاص
علاوه بر رابطه نزدیکی که این قسمت از مشتریان با IT دارند نگرش ها و رفتارهای ویژه ای نیز در آنها دیده می شود که برخی از آنها عبارتند از:
۱- به دوستان خود بیشتر از کارشناسان اعتماد دارند.
برای این گروه از مشتریان، مفهوم کارشناس کاملا متفاوت است. از نظر آنها، کارشناس کسی است که تجربه دست اولی از کالا یا خدمت موردنظر آنها داشته باشند.
۲- سرعت و راحتی در امور روزانه برایشان بسیار مهم است.
مشتریان نسل جدید، عموما به دنبال لذت آنی هستند. این مشتریان بر سرعت، آرامش و راحتی در تمامی کارهای روزمره خود تاکید دارند. به عنوان مثال، آنها بسیار بیشتر از پدران و مادران خود به خرید مایحتاج روزمره خود از نزدیک ترین فروشگاه به محل زندگی خود تمایل دارند و شاید این یک تهدید برای فروشگاه های بزرگ (Hyper Markets) باشد.
۳- این مشتریان به دنبال ساختن جهان بهتری هستند.
آنها بر این باورند که می توانند جهان را به مکان بهتری برای زندگی تبدیل نمود و به همین دلیل ارتباط جمعی و کار گروهی را لازمه آن می دانند. مشتریان نسل جدید به جای کمک مالی به موسسات خیریه، محصولات سبز یا تولیدات ارگانیک می خرند.
این گروه از مشتریان برای شرکت هایی که دغدغه های اجتماعی و زیست محیطی دارند احترام قائل هستند. با توجه به مطالبی که در بالا گفته شد، برخی از برندها که مخاطبان اصلی آنها جوانان و نوجوانان هستند باید در مدل های کسب و کار و شیوه های بازاریابی خود تجدید نظر کنند. برخی دیگر از برندها وضعیت به روزتری دارند و صرفا باید محتوای بازاریابی مرتبط تری ارائه دهند. برخی از برندها مانند نایک و سونی برای هر دو نسل محبوب هستند.
اما برخی دیگر مانند اپل و تارگت در میان نسل جدید محبوبیت بیشتری دارند. مدیران شرکت ها که عمدتا به مشتریان نسل نو تعلق ندارند باید در دیدگاه خود نسبت به این گروه از مشتریان حساس باشند؛ چراکه اگر نتوانند ویژگی ها و نیازهای این نسل از مشتریان را بشناسند، نمی توانند محصولات و خدماتی تولید کنند که برای آنها جذاب باشند. برخی معتقدند که سال های اوج مشتریان نسل جدید هنوز فرا نرسیده است و در نتیجه شرکت ها برای تولید محصولات مناسب زمان کافی در اختیار دارند. با وجود این باید به این نکته توجه داشت که مشتریان هزاره هرچند در سال های اوج مصرف خود قرار ندارند، اما تاثیرگذاری زیادی بر سایر افراد جامعه دارند.
۴- مشتریان نسل جدید روابط اجتماعی گسترده تری دارند.
خصوصیت مشتریان ؛ اگر چه روابط بین فردی برای همه انسان ها در نسل های مختلف مهم است اما نسل جدید به کمک رسانه های اجتماعی با افراد بیشتری و به دفعات بیشتر با همسن و سالان و دوستان خود ارتباط برقرار می کنند.
حدود نیمی از آنها (۴۶ درصد) بیش از ۲۰۰ دوست در فیسبوک دارند. همچنین آنها از اینکه مطالبی را که در شبکه های اجتماعی منتشر می کنند، مورد تایید دوستانشان قرار بگیرد، احساس ارزشمندی می کنند!
همه آنچه گفته شد، بازاریابی جدیدی با عنوان بازاریابی مدرن را می طلبد و نمی توان به سبک سنتی بازاریابی نمود.