بازاریابی چریکی تفاوت های بسیار زیادی در قالب یک مرز با بازاریابی سنتی دارد، اما اینکه کدام یک از روش های بازاریابی عامل موفقیت شرکت ها می شود نیاز به تحقیق و بررسی فراوان دارد.
در این مقاله نویسنده سعی دارد که به بیان تفاوت های بازاریابی چریکی و سنتی بپردازیم:
۱- در بازاریابی چریکی شما می توانید بدونه سرمایه گذاری اقتصادی با سرمایه گذاری فکری و استعدادی بر روی مقوله مورد نظر شروع به کار کند، این در حالی است که در بازاریابی سنتی برای شروع به کار حتما نیاز به سرمایه گذاری اقتصادی بسیار زیادی دارید.
۲- بازاریابی چریکی انجام عملیات بازاریابی را به عنوان یک عملیات قابل کنترل و قابل پیش بینی معرفی می کند، این در حالی است که بازاریابی سنتی شما را از انجام اشتباه در خصوص اطلاعاتی که از بازاریابی ندارید می ترساند.
۳- بازاریابی چریکی برای شرکت های کوچک تعریف می شود، این در حالی است که بازاریابی سنتی در نقطه مقابل آن برای شرکت های بزرگ تعریف می شود.
۴- در بازاریابی چریکی اصلی ترین موضوع فروش، میزان سود فروش می باشد، اما در بازاریابی سنتی اصلی ترین موضوع کارهایی مثل جوابگوی انتقادات و پیشنهادات، انبارداری و سایت و …. می باشد، در بسیاری از شرکت ها دیده ایم حتی در زمانی که میزان فروش محصولات و خدمات بسیار خوب و بالاست، اما پول های بدست آمده از فروش را تماما نابود کرده اند، بنابراین برای بهترین ارزیابی عملکرد فروش و دیگر فرآیندهای جاری محاسبه سود فروش می باشد.
۵- بازاریابی چریکی اشتباه ندارد و با استفاده از قوانین علمی، علم بازاریابی و روان شناسی انجام می شود، اما بازاریابی سنتی با استفاده از آزمون و خطا انجام می شود.
۶- روش رشد در بازاریابی چریکی غیر خطی و دسته ای است، یعنی مشتریان به صورت گروهی اضافه می شوند، اما در بازاریابی سنتی مشتریان به صورت خطی افزایش می یابند.
۷- در بازاریابی چریکی تمامی فعالیت ها با در نظر گرفتن هدف انجام می پذیرد، اما در بازاریابی سنتی ابتدا کسب و کار رشد می یابد و بعد از آن است که خدمات و محصولات افزایش و تنوع پیدا می کند.
۸- در بازاریابی چریکی یک مرحله بعد از فروش وجود دارد و آن هم خدمات پس از فروش می باشد، اما در بازاریابی سنتی آخرین مرحله فروش می باشد و هیچ خدماتی وجود ندارد، بنابراین با استفاده این روش از تعداد مشتریان کاسته خواهد شد.
۹- در بازاریابی چریکی بسیاری از رقبا عامل رشد و توسعه کسب و کار شما هستند مثلا می توانید از طریق همکاری با آنها و زیر نظر گرفتن آنها و روش های عملکردشان رشد پیدا کنید، اما در بازاریابی سنتی مدام باید به فکر پیدا کردن رقبا و از میدان به در کردن آنها باشید.
۱۰- در بازاریابی چریکی همیشه از یک نماد تصویری و یا صوتی برای معرفی سازمان استفاده می کنند، اما در بازاریابی سنتی همیشه ار نشان تجاری (برند) برای معرفی سازمان استفاده می نمایند.
۱۱- بازاریابی چریکی همیشه مشتریان را در نظر می گیرد یعنی همیشه از کلمه “شما” استفاده می نماید، اما در بازاریابی سنتی بیشترین کلمه ای که شنیده می شود “ما” است. (مثلا در سایت ها “در باره ما” “تماس با ما ” “خدمات ما” و …) امروزه مشتریان وقتی برای مطالعه اطلاعات مربوط به شرکت شما ندارند و فقط در جستجوی نیازهایشان می باشند.
۱۲- در بازاریابی چریکی بیشتر بازاریابان به دنبال پیدا کردن نیاز های مشتریان هستند تا خدماتی را در خصوص این نیاز ها به صورت رایگان به مشتریان ارائه نمایند مثلا در بازاریابی چریکی بازاریابان برای یافتن نیاز های مشتریان بروشور و کاتالوگ و یا تبلیغات تلویزیونی تهیه می کنند تا بتوانند نیازهای مشتریان را بیابند، اما در بازاریابی سنتی بازاریابان به دنیال این هستند که چه چیزی از مشتری می توانند دریافت کنند.
۱۳- بازاریابان چریکی معتقدند که استفاده تکی از المان های تبلیغاتی مثل وب سایت، بروشور و یا کاتالوگ تاثیرگذاری خاصی ندارد، بلکه باید از آنها به صورت جمعی استفاده نمود، اما در بازاریابی سنتی اعتقاد بر این است که از هر کدام از این عناصر تبلیغاتی می توانند به صورت جدا و تکی برای تبلیغات استفاده نمایند.
۱۴- در بازاریابی چریکی ، اعتقاد بر این است که رضایت مشتری در خصوص خدمات و محصولات بیشترین تاثیر و رشد را بر توسعه کسب و کارها دارد، اما بازاریابی سنتی به فروش تنها ختم می شود.
۱۵- بازاریابی چریکی بر اساس ارسال اخبار و اطلاعات به فرد انجام می شود زیرا آنها بر این باورند که چنین ارسالی نتیجه بهتری دارد، اما در بازاریابی سنتی ارسال اخبار و اطلاعات به صورت گروهی انجام می شود.
۱۶- در بازاریابی چریکی در پایان هر ماه تعداد مشتریانی که به لیست مشتریان اضافه شده محاسبه می شود، این در حالی است که در بازاریابی سنتی تنها میزان فروش محاسبه می شود.
۱۷- در بازاریابی چریکی ارتباط بازاریابان با مشتریان به صورت یک تعامل دو طرفه انجام می گیرد به صورتی که بازاریابان با صحبت و تعامل با مشتری متوجه نیاز مشتری می شوند و این در حالی است که در بازاریابی سنتی بازاریابان فقط صحبت می کنند و مشتری فقط گوش می کند.
امروزه دنیای رقابت کسب و کارها، بسیار پر پیچ و خم می باشد، بنابراین روش بازاریابی چریکی، روشی است که برای کسب و کارهای جدید و کوچک توصیه می شود.