مشتریان قبل از اینکه کالایی را بخرند ، تصمیم گیری می کنند. از نظر مشاوره بازاریابی مشتریان تصمیماتی که برای خرید یک کالایی اتخاذ می کنند از سبکهای مختلفی نشأت می گیرد.
در کل می توان از نظر بازاریابی سبکهای تصمیم گیری مشتریان که اشاره به همان ویژگیهای ذهنی مشتریان دارد به موارد زیر تقسیم بندی کرد:
یک) سبکهای ایده آل گرایانه
بر اساس اصول بازاریابی در این سبک از تصمیم گیری ، مشتریان بیشتر تمایل دارند کالایی را خرید کنند که از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است. این دسته از مشتریان ، به جای اینکه نخستین محصولی که مشاهده می کنند خریداری کنند معمولاً سعی می کنند کالاهایی که متعلق به یک برند هستند را انتخاب کنند تا از کیفیت بالای کالا مطمئن باشند.
دو) تمایل به برند
این دسته از مشتریان تنها به خرید کالایی می پردازند که متعلق به برند ها و مارکهای بسیار گران هستند. آنها به این دلیل که می پندارند این برند ها چون کیفیت بسیار بالایی دارند ، داشتن قیمت بالاتر را نیز می تواند توجیه کند.
سه) خریدارانی که تمایل به خرید محصول رایج یا مد شده دارند
برخی از مشتریان نیز هستند که تمایل دارند اشیاء و کالاهایی را خریداری کنند که در حال حاضر مد هستند یا به شکل وسیعی رواج پیدا کرده اند.
چهار) خرید بر مبنای لذت و هیجان
برخی از مشتریان در بازاریابی نیز هستند که تنها به دلیل لذت بردن از خرید یا اشیایی که جنبه های لذت بردن را دارند این کار را انجام می دهند. این دسته از مشتریان معمولاً از روی تمایل خود اقدام به خرید می کنند و در این سبک از خرید ، خصوصیات فردی و درونی افراد مهمتر از ویژگیها و خصوصیات خود اشیاء است.
پنج) قیمت کالا ، مهمترین مورد
از دیگر سبکهای مورد اشاره مشاوره بازاریابی تصمیم گیری می توان به دسته دیگری از مشتریان اشاره کرد که مهمترین ملاکشان برای اقدام به خرید ، قیمت کالا می باشد. این دسته از مشتریان غالباً ممکن است بدون داشتن هیچ گونه نیازی به کالایی آن را خریداری کنند چون با قیمت پائینی عرضه شده است. این افراد طرفدار و مشتریان دائمی حراجی ها هستند و قیمت برای آنها در خرید یک کالا یا تصمیم به خرید حرف اول را می زند.
شش) خریدهای ناگهانی و بدون برنامه
در این نوع از سبکهای تصمیم گیری ، مشتریان و خریداران بدون داشتن نیاز قبلی یا برنامه ریزی قبلی برای خرید ، اقدام به خرید می کنند. در این شرایط ، معمولاً ویژگیهایی که کالا دارد از قبیل ظاهر جذاب ، قیمت پائین ، خرید آسان و در دسترس می تواند دلایل کافی برای یک مشتری باشد تا بدون برنامه ریزی قبلی و به صورت ناگهانی اقدام به خرید کند.
هفت) خرید کردن گیج و مبهم
ممکن است مشتریانی که به مارکها و برندها بسیار اهمیت می دهند ، با شرایطی در بازاریابی مواجه شوند که کالای مورد نظر آنها را برندهای مختلف و معتبری ارائه می دهند. در این گونه شرایط ، غالباً مشتریان برای اینکه اقدام به خرید کنند بسیار دچار تردید می شوند و به سختی می توانند تصمیم برای خرید بگیرند. در این سبک از تصمیم گیری معمولاً در صورتی که فرد دیگری پیدا شود و از یکی از این برندها تعریف کرده و تجربه خرید و رضایت خود را در اختیار آنها قرار دهد اقدام به تصمیم و خرید می کنند. در شرایط دیگری نیز ممکن است از نظر کیفیت کالا و معتبر بودن برند در یک سطح باشند بنابراین ، مشتریان و خریداران قیمت کالا را ملاک قرار می دهند و ممکن است برندی که قیمت پائین تری را دارد انتخاب کنند.
موضوعات مرتبط :