بسیاری از کسب و کارهای نوپا یا همان استارت آپها ممکن است با اینکه در ظاهر موفق به نظر برسند ولی پس از مدتی شما خبر ورشکستگی آنها را می شنوید.
در این گونه شرایط معمولاً باید در کجا به دنبال علت گشت؟ مدل کسب و کار ، اولین پاسخی است که به ذهن می رسد. فضای پیچیده و تغییرات دائمی که در بازارهای امروزی وجود دارد موجب می شود که کسب و کارهای نوپا با چالشهای جدی در بازار مواجه شوند. از نظر مشاوره بازاریابی ، قبل از اینکه بخواهید فعالیت خود را آغاز کنید یا تصمیم بگیرید که ادامه دهید باید به فکر تدوین یک مدل انعطاف پذیر باشید.
داشتن یک مدیر که ذهن منعطف و بازی دارد برای استارت آپها یک امر لازم و ضروری است. اگر مدیر یک شرکت نوپا این ظرفیت و استعداد را نداشته باشد که مدلی انعطاف پذیر برای کسب و کار خود طراحی کند ، کل مجموعه خود را در مخاطره می اندازد و همین است که خبر ورشکستگی بسیاری از این شرکتها را می شنویم. انعطاف پذیری را باید در حوزه های زیر عملی کنید:
یک) در خصوص مشتریان
انعطاف پذیری در خصوص مشتریان به این موضوع اشاره دارد که شما نباید همواره به دنبال افراد خاص و مشتریان خاصی باشید. بلکه سعی کنید مخاطبان و مشتریان شما شامل طیف زیادی از افراد باشند.
دو) قوانین کسب و کار
قوانینی که برای کسب و کار خود طراحی می کنید باید منعطف باشند. قوانین خشک و غیر قابل تغییر این شانس و فرصت را از شما می گیرد که با تغییرات بازار همگام شوید. بنابراین ، بر مدلهای قدیمی خود تکیه خواهید کرد و دیر یا زود از رده خارج می شوید.
سه) انعطاف در محصولات و خدمات
سعی کنید به محصولات و خدمات همیشگی خود نچسبید و فقط بر روی آنها پافشاری نکنید. شما باید این ظرفیت را در کسب و کار خود ایجاد کنید که بتوانید پس از مدتی و با ایجاد تحولات و تغییرات در بازار ، محصولات و خدمات متناسب با شرایط ایجاد شده را ارائه دهید. اگر به همان محصولات و خدمات همیشگی خود بچسبید و به فکر تغییرات نباشید ، بازاریابی برای کالاهای شما وجود نخواهد داشت. به ویژه با فضای رقابتی شدیدی که امروزه در بازارها حاکم است. مشتریان شما مدام در حال تجربه محصولات جدید هستند و نیازهای آنها مدام در حال تغییر است و از شما انتظار دارند تا بتوانید محصولات و خدمات خود را متناسب با نیازهای روز آنها تغییر دهید.
تحقیقات بازاریابی که در ماهیت بازارهای کنونی انجام شده است نشان می دهد که شما تا چند سال آینده باید قادر باشید این ظرفیت و توانایی را در خود ایجاد کنید که نیازهای مشتریان را پیش بینی کنید. در غیر این صورت نمی توانید به حیات خود در بازارهای کنونی ادامه دهید. باید یک مدیر موفق به این مسئله واقف باشد که نیاز مشتریان و بازار دائماً در حال تغییر است و بر اساس همین ویژگی بازار ، باید خودشان را برای نیازها و تقاضاهای جدیدی که مشتریان مطرح می کنند ، آماده کنند. چنین چیزی ممکن نخواهد بود به جز اینکه شما یک مدل و الگوی انعطاف پذیر برای کسب و کار نوپای خود طراحی کنید.
موضوعات مرتبط :