مشتری سفارشی چه کسی هست و چگونه بازاریابی می شود ؟
مقدمه
مباحث مربوط به بازاریابی به همان اندازه که ساده به نظر می رسند ولی در عین حال بسیار دشوار هستند. جدای از مباحث دشوار ، اجرا کردن آنها در عمل نیز کار بسیار سختی است.
در بسیاری از مباحث نیز حتی ممکن است مفاهیم با به جای یکدیگر استفاده شوند یا روشها با عناوین و موضوعات هم خوانی نداشته باشد. متاسفانه دنیای بازاریابی دنیای بسیار سردرگم کننده ای است که پیدا کردن ابتدا و انتهای آن بسیار دشوار است.
امروز قصد داریم در خصوص یکی از اصطلاحات بازاریابی صحبت کنیم که شاید کمتر شنیده باشید یا اگر هم نام آن شنیده اید در اجرا کردنش دچار بوده باشید.
همیشه در مباحث مربوط به بازاریابی شنیده اید که به شما می گوییم مخاطبان خود را دسته بندی کنید. به عنوان مثال اگر قرار است محصولات بهداشتی یا مثلاً محصولات مربوط به پوشاک یا هر محصول دیگری را به فروش برسانید یا بازاریابی کنید گروه هدف خود را دسته بندی کنید تا بتوانید مناسب با هر کسی یا گروهی ، بازاریابی داشته باشید.
این کار با این هدف انجام می شد که شما مخاطبان صحیح خود را پیدا کنید و گروه هدف شما قرار بگیرند. با این کار ، شما از تبلیغ های غیر ضروری پرهیز می کنید و می توانید انرژی و توان خود را فقط برای گروه هدفتان در نظر بگیرید.
این روش برای زمانی مناسب بود که با گستردگی اینترنت و فضای مجازی مواجه نبودیم. اما امروز را تصور کنید که با حجم بالایی از مخاطبان و افرادی که تبلیغات و پیامهای بازاریابی ما را می بینند مواجه هستیم و از طرفی ، روشهای بسیار زیاد و متنوعی برای تبلیغات و بازاریابی وجود دارد.
قاعدتاً روشها متفاوت است و نمی توان از شیوه های قدیمی استفاده کرد. در دنیای پیچیده امروز و بازاریابی دشواری که وجود دارد ، هر کدام از مخاطبان شما عادتهای خاص خود را دارد.
به عنوان مثال ، یکی ممکن است با پیامهای تصویری راحت تر باشد یا جذب آنها شود. در مقابل فرد دیگری با پیامهای صوتی یا نوشتاری راحت تر باشد. همچنین ابزارهایی که آنها استفاده می کنند نیز متفاوت است.
یکی فقط از گوشی همراه خود استفاده می کند. یکی از لپ تاپ و دیگری از تلویزیون تا در جریان تبلیغات یا مطالبی که به دنبال آن است قرار بگیرد. همانطور که می دانید عادتهای خرید کردن مشتریان امروزه بسیار متفاوت شده است ، پس می توان به این نتیجه رسید که عادتهای کسب اطلاعات و مشاهده تبلیغات و اخبار نیز در آنها بسیار تغییر کرده است.
بنابراین می توان گفت ، برندها نیز باید روشهای تبلیغاتی و بازاریابی خود را تغییر دهند اگر در گذشته کسب اطلاعات جمعیت شناختی مانند سن ، جنس ، وضعیت اقتصادی ، محل سکونت و غیره مهم بود امروزه فاکتورهای دیگری مهم تر می باشند.
همانطور که در بازاریابی بر اساس اطلاعات جمعیت شناختی گفته شد که این دسته بندی موجب می شود که شما مخاطبان اصلی خود را مد نظر قرار دهید و انرژی و وقت خود را به بیهوده هدر ندهید. در بازاریابی سفارشی فاکتور اصلی این است که توجه و تمرکز خود را بر مخاطبان و مشتریانی که علاقه و اشتیاق واقعی و زیادی دارند صرف کنید.
به عنوان مثال ، شما ابتدا مخاطبان خود را پیدا کنید ، مثلاً جوانان بین ۲۰ تا ۴۵ سال ، بعد در نظر بگیرید که این گروه از جوانان به چه چیزهایی بیش از سایر چیزها علاقه نشان می دهند. مثلاً داشتن تناسب اندام ، داشتن زیبایی ظاهری ، داشتن توانمندیها و هنرهای روز ، گردشگری یا استفاده از مکانهای تفریحی مانند کافه ها و …. یعنی شما موضوعاتی که مخاطبانتان را بر سر ذوق و شوق می آورد را شناسایی می کنید.
بعد بر اساس همین علایق شروع به بازاریابی می کنید. این نوع بازاریابی موجب می شود مخاطبان شما مطابق با خواسته شما تصمیم بگیرند ، آگاهی هایشان در خصوص خودشان افزایش پیدا کند. حال مراحلی که باید طی کنید تا به این بازاریابی برسید را در اینجا بیان خواهیم کرد.
یک) مخاطبان و مشتریان شما هر روز چه کاری انجام می دهند ؟
قبل از هر چیزی باید کشف کنید که مخاطبان شما هر روز چه کاری انجام می دهند. اگر شما کارهایی که ممکن است مخاطبان شما در یک ماه یکبار انجام می دهند یا سالی چند بار انجام می دهند را کشف کنید نمی توانید در این بازاریابی موفق باشید.
رمز موفقیت شما این است که بدانید آنها هر روز چه کاری انجام می دهند یا به دنبال این هستند که چه کاری را انجام دهند ؛ زیرا با این کار می توانید اشتیاق واقعی آنها را کشف کنید و هم اینکه مطمئن باشید که پس از بازاریابی کردن می توانید مشتریان و مخاطبان اصلی خود را داشته باشید.
به عنوان مثال ، کشف کنید که آیا آنها هر روز به باشگاه ورزشی می روند ؟ هر روز به دنبال پیدا کردن یک کافی شاپ در شهر هستند ؟
بنابراین به نظر مشاوره بازاریابی توصیه می شود هر روز در سایتهای مربوط به سلامت یا زیبایی جستجو می کنند ؟ بنابراین ، با این کار شناخت شما از آنها بیشتر خواهد شد. اما در این میان سوالی که مطرح می شود این است که چگونه می توانید به این نتیجه برسید یا کشف کنید که مخاطبان شما به دنبال چه چیزی هستند ؟
خوشبختانه یافتن چنین پاسخی اصلاً کار سختی نیست. کافی است کمی دقیق باشید و بدانید که در کجا باید به دنبال پاسخ این سوال باشید. به عنوان مثال ، دنبال کردن پست ها و پیامهایی که در شبکه های اجتماعی منتشر می شود از جمله این روشهاست.
شما می توانید صفحاتی که بیشتر افراد گروه هدف شما در آن عضو هستند عضو شوید و پیامهایی که آنها در این کانالها یا گروه ها می گذارند را تجزیه و تحلیل کنید. با تجزیه و تحلیل کردن آنها می توانید به راحتی علاقه مندیها و اشتیاق های مخاطبان خود را پیدا کنید.
همچنین روش دیگری که می توانید به کار ببرید این است که محل هایی که مخاطبان اصلی شما در آن حضور دارند را بیابید و سری به آنجا بزنید. مشاهده رفتار ، سلیقه ها و خواسته های آنها از نزدیک می تواند اطلاعات شما در خصوص علایق آنها را افزایش دهد.
دو) هدف مشتری شما چیست ؟
در این مرحله لازم است بدانید که هدف مشتری شما از اینکه روزانه به دنبال چیز خاصی است دقیقاً چیست ؟
اگر بتوانید پاسخ این سوال را پیدا کنید به خوبی می توانید روی تصمیمات او تاثیر بگذارید. مثلاً اگر مخاطبان شما هر روز به دنبال گزینه های مد و زیبایی هستند می توانید برندها یا آدرسهایی که بهترین خدمات را به آنها ارائه می دهند معرفی کنید. همچنین اگر آنها به تفریحات ، غذا یا اوقات فراغت خاصی علاقه دارند می تواند شما را در جهت ارائه بهتر خدمات یاری کند.
سه) عوامل موثر بر رضایت
در این مرحله شما هم علاقه مشتریان را کشف کرده اید و هم علت اینکه به چه منظور به آن علاقه دارند. بنابراین نکته مهمی که در این مرحله مورد تاکید است و باید مورد بررسی قرار بگیرد این است که معمولاً چه نوع خدماتی موجب جلب رضایت آنها می شود ؟
بنابراین به نظر مشاوره بازاریابی توصیه می شود تصور کنید شما علاقه مندی گروه هدف خود را کشف کرده و سعی کردید خدماتی را برای آنها ارائه دهید ، آیا فقط همین کافی است یا می توانید فقط با این روش به کار خود ادامه دهید ؟ قطعاً پاسخ منفی است ، چرا که نمی دانید آیا خدمات شما مورد قبول و رضایت آنها قرار گرفته است یا نه ؟
عاملی که مشتریان را مجدداً به سوی برند شما سوق می دهد این است که از نتیجه ارائه خدمات شما راضی بوده باشند. پس لازم است هنگام تحقیق برای کشف علاقه مندیهای مخاطبان خود به این موضوع نیز بپردازید که آنها تحت چه شرایطی یا با چه نوع از خدمات و محصولات احساس رضایت بیشتری دارند. این کار به شما کمک می کند تا بودجه زیادی را در حوزه بازاریابی صرفه جویی کنید و راحت تر به نتیجه دلخواه خود برسید.
همانطور که در بالا گفته شد اگر علایق و اشتیاق های مخاطبان خود را پیدا کنید بسیار راحت می توانید روی رفتار و افکار آنها تاثیر بگذارید. به این معنی که فقط شناختن ویژگی ها که در بازاریابی هدفمند انجام می شود بسیار متفاوت از بازاریابی سفارشی است.
در این نوع بازاریابی شما گروه هدف خود را پیدا کرده اید و ویژگی های آنها را نیز می دانید منتها در مرحله بعدی به دنبال این هستید که آنها به چه چیزهایی علاقه دارند تا بتوانید روند بازاریابی خود را به صورت خاص برای آنها طراحی کنید.