واسطه بازاریابی به کسی گفته می شود که باعث شناخت بیشتر محصولات و برند به مشتریان بازار هدف می گردد ، واسطه بازاریابی به خرده فروشان ، شرکت های توزیع کالا، شرکت های بازاریابی نیز گفته می شود.
شرکت های توزیع کالا و محصولات به کانال های توزیعی گفته می شود که به شرکت ها در خرید محصولات مورد نیازشان کمک می کند، مثل عمده فروشان و یا خرده فروشان ، که کالا را به صورت عمده خریداری نموده و انبار می کنند و بعد یا به مشتریان خرده فروشی و یا به خرده فروشی ها می فروشند . در حال حاضر تولید کنندگان محصولات انتخاب های زیادی جهت پخش محصولات خود در اختیار ندارند آنها بیشتر مجبورند که محصولات خود را در میان خرده فروشی هایی مثل اتکا ، هایپر مارکت ها، دریانی ها توزیع کنند و متاسفانه این شرکت ها حتی قدرت بیرون کردن تولید کنندگان محصولات از بازار مصرف کنندگان را نیز دارند و شرکت های توزیع کننده محصولات نیز در این میان نقش توزیع محصولات انبار شده و یا واسطه بازاریابی را دارند.
سازمان ها در مواجه با این شرکت ها باید بهترین روش برای خرید و نگهداشت کالاها را پیدا کند و یک توازن بین بهای کالا ، کیفیت ، روش های حمل و نقل ،هزینه ها و سرعت برقرار کندتا بتوانند بهترین و با کیفیت تریم محصولات و خدمات را به مشتریان خود ارائه نمایند. البته شایان ذکر است که شرکت های خدماتی بازاریابی مثل کانون های مشاوره و تبلیغات ، رسانه های تبلیغاتی و مشاوران بازاریابی وجود دارند که سازمان ها را در امر بازاریابی و فروش و تبلیغات کمک می نمایند.
در این میان واسطه های بازاریابی به چند بخش تقسیم می شوند:
واسطه بازاریابی و فروش : واسطه بازاریابی به کسانی گفته می شود که مانند تامین کننده مواد اولیه و توزیع کننده محصولات یکی از مهمترین عوامل در سازمان های تولیدی در بخش ارائه ارزش فعالیت می کنند. سازمان ها برای برآورد نیازها و خواسته های مشتریان خود باید کاری بیشتر از ایجاد کیفیت در محصولات خود انجام دهند، آنها باید در ایجاد ارتباط اثربخش با واسطه بازاریابی خود کوشا باشند تا کل سیستم فروش و بازاریابی به نحوی هماهنگ و بهینه عمل کند .
واسطه مالی: واسطه مالی به موسساتی مانند بانک ها ، موسسه های مالی و اعتباری ، سازمان های بیمه و به طور کلی تامین کنندگان مالی گفته می شود ، لازم به ذکر است که این قبیل موسسات اکثرا جهت تخصیص اعتبار به شرکت ها و کاهش میزان ریسک سرمایه گذاری در بخش خصوصی فعالیت می نمایند .
به همین دلیل امروزه مدیران و همچنین نیروی فروش و بازاریابی اهمیت واسطه های بازاریابی و واسطه های مالی را یافته اند ، واسطه های بازاریابی و واسطه های مالی برای شرکت ها جهت رشد و توسعه بسیار حائز اهمیت هستند و دیگر باید به واسطه بازاریابی و مالی خود به شیوه ای متفاوت نگاه کنند نه به چشم کانال توزیع محصولات خود . برای مثال هنگامی که شرکت کوکاکولا با برند مک دونالد قرارداد ویژه نوشابه های کوکاکولا را منعقد می کند برند مک دونالد بیشتر از نوشیدنی گاز دار از کوکاکولا دریافت می کند.
در واقع برند کوکاکولا ، مک دونالد را به چشم یک واسطه بازاریابی می بیند و به صورت کامل و انحصاری از او پشتیبانی می نماید، کوکاکولا همه واسطه بازاریابی خود را از طریق تیم های بازاریابی و فروش که در اختیار دارد به صورت دقیق و جزء به جزء تجزیه و تحلیل می نماید، همچنین این برند ، تحقیقات بازار و تحقیقات بازاریابی بسیار وسیعی در خصوص مصرف کنندگان، واسطه بازاریابی و بازار هدف انجام داده است در این تحقیقات کل مردم آمریکا بر اساس کد پستی دسته بندی شده اند و مناطقی از آمریکا که بیشترین مصرف کننده گان این محصول هستند به عنوان واسطه بازاریابی شناخته شده اند، حتی برای بازاریابی رستوران ها نیز جهت کسب مشتریان بیشتر تحقیقاتی در خصوص طراحی منو ، رنگ بندی آن ، طراحی فونت ، سایز و تصویر سازی انجام داده است تا مشخص شود که افراد با دیدن چه منویی برای سفارش بیشتر غذا به وجد می آیند.
مقاله مرتبط با شبکه توزیع و واسطه های بازاریابی :