در سال های گذشته شاهد استفاده روز افزون مردم ایران از شبکه های اجتماعی اینترنتی بوده ایم و به مرور زمان کاربران ایرانی بیشتری عضو شبکه های اجتماعی شدند و بیشتر در آن ها فعالیت نمودند.
امروزه کمتر ایرانی را می بینید که در شبکه های اجتماعی اینترنتی عضو نباشد و در آنها فعالیت ننماید، در واقع اکثر افرادی که به اینترنت دسترسی دارند بیشتر زمان روز خود را در شبکه های اجتماعی می گذرانند و مطمئنا با وجود چنین شرایطی زندگی دستخوش تغییرات بسیار زیادی خواهد شد و نیاز است که در زندگی تک تک افراد جامعه تغییرات چشمگیری اعمال شود و این قبیل تغییرات سرعت بسیار زیادی نیز خواهند داشت.
انسان ها علاقه بسیار زیادی به تعامل با یکدیگر دارند و مشارکت در گروه های اجتماعی این علاقه را ارضاء خواهد نمود، بنابراین قابل پیش بینی است که شبکه های اجتماعی گوناگون از قبیل فیسبوک ، اینستاگرام ، توییتر ، لینکدین ، تلگرام و غیره طرفداران و عضو های بسیار زیادی خواهند داشت و بخشی از زندگی روزمره مردم را نیز به خود اختصاص خواهند داد.
البته با توجه به جدید بودن استفاده از شبکه های اجتماعی در میان ایرانیان گاها روش های بکارگیری از آنها از خط و هدف اصلی خارج می شود این در حالی است که هر روزه کاربران اینترنتی بیشتری از ایران عضو شبکه های اجتماعی اینترنتی می شوند و عده ای از منتقدان شبکه های اجتماعی اینترنتی با توجه به آمار استفاده از این شبکه ها در کشور های توسعه یافته بر این باورند که ایرانیان شبکه های اجتماعی اینترنتی را بیش از آنچه که مهم هستند مهم می انگارند. موضع غیر قابل انکار این است که کاربران خارجی شبکه های اجتماعی مانند ایرانیان در شبکه های اجتماعی فعالیت نمی نمایند.
بطور مثال افرادی که در مراسم ترحیم و تدفین اشخاص مشهور شرکت می کنند ، بدون در نظر داشت جو ناراحت مجلس ترحیم برای خود نمایی در شبکه های اجتماعی شروع به فیلم برداری با موبایل خود می نماید تا حضور خود را در این مراسمات به دیگران اعلام نمایند، فارغ از اینکه افراد داغ دیده عزا دارند…این دست مسائل هرگز و یا بسیار کم در کشور های توسعه یافته دیده می شود.
در ادامه این مقاله نویسنده سعی دارد پر بیننده ترین شبکه های اجتماعی اینترنتی در ایران را به شما معرفی نماید.
شبکه اجتماعی اینستاگرام
شبکه اجتماعی اینستاگرام به عنوان یکی از محبوب ترین شبکه های اجتماعی در سراسر دنیا و به عنوان محبوب ترین شبکه اجتماعی در ایران شناخته شده است؛ علت اصلی محبوبیت این شبکه اجتماعی اینترنتی در ایران نداشتن فیلترینگ از سوی سازمان اطلاعات و فناوری کشور می باشد تا جایی که توانسته رشد به سزایی داشته باشد، البته همانطور که می دانید عده بسیار زیادی از کاربران این شبکه ایرانی هستند.
در ابتدای آغاز به کار این شبکه اجتماعی ( اینستاگرام )، قرار بود کاربران این شبکه فقط عکس های خود را به اشتراک گذارند اما با توجه به استقبال ایرانیان از این شبکه اجتماعی اینترنتی شاهد تغییراتی در کاربری این شبکه اجتماعی هستیم. مثلا بسیار از شرکت ها و کسب و کارها با استفاده عکس ها به تبلیغ محصولات و خدمات خود در این شبکه اجتماعی پرداخته اند و حتی به صورت مجازی محصولات و خدمات خود را به فروش می رسانند؛ در واقعا شبکه اجتماعی اینستاگرام به عنوان یک ابزار تجارت الکترونیک تغییر کاربری داده است.
بعضی دیگر از کاربران اینستاگرام این شبکه اجتماعی را به چشم یک شبکه خبری می بینند و اخبار و اطلاعات را با دیگر کاربران با فرمت عکس در این شبکه به اشتراک می گذارند جالب این است که این روش برای به اشتراک گذاری و دریافت اخبار بسیار پرطرفدار می باشد تا جایی که بعضی از این صفحات خبری در شبکه اینستاگرام هزاران فالور دارند.
لازم است بدانید که تمامی شبکه های اجتماعی عنوان سرگرم کننده را به خود اختصاص داده اند این موضوع در خصوص شبکه اجتماعی اینستاگرام نیز صادق می باشد، البته ممکن است در آینده کاربردهای دیگری را نیز از این شبکه اجتماعی شاهد باشیم.
شبکه اجتماعی کلوب
یکی دیگر از شبکه های اجتماعی ، شبکه اجتماعی کلوب است که کاملا ایرانی و با هدف ایجاد ارتباط و شناخت با همکاران و کالاها و خدمات آنها طراحی شده است، این شبکه اجتماعی به طور کامل به زبان فارسی می باشد و در میان ایرانیان طرفداران بسیار زیادی دارد.
شبکه اجتماعی فیسبوک
فیسبوک تحقیقات قدیمی ترین شبکه های اجتماعی چشم آشنا برای کاربران اینترنتی می باشد، به طوری که جزئی از زندگی تک تک افراد جامعه در آمده است. این شبکه گسترده اجتماعی بر خلاف فیلترینگ سازمان اطلاعات و فناوری ایران کاربران ایرانی بسیار زیادی دارد، البته گاهی خبرهای مبتنی بر برداشتن فیلترینگ این شبکه اجتماعی از سوی سازمان اطلاعات و فناوری ایران می شنویم اما هیچ وقت این اتفاق رخ نداده است.
این شبکه اجتماعی پیش از دولت دهم فیلتر شده است و همچنان حتی پس از مسائلی که از سوی نمایندگان مجلس مطرح گردیده فیلتر می باشد؛ البته اگر موضوع فیلترینگ شبکه اجتماعی فیس بوک را کنار بگذارید و بر روی نحوه استفاده آن از سوی کاربران ایرانی دقت کنید متوجه می شوید که کاربران ایرانی این شبکه اجتماعی فقط از گردش و تفریح خود در آن عکس هایی را به اشتراک می گذارند و به یکدیگر فخر فروشی می کنند. این مشکل مانند یک موج به راه می افتد و همه بدون اطلاع از موضوع سوار بر موج می شوند تا دیگران خدایی نکرده نگویند که آنها از فلان اتفاق خبر ندارند.
شبکه اجتماعی لینکدین
شبکه اجتماعی لینکدین بر مبنای ساخت یک پروفایل کاری می باشد که کاربران بتوانند با استفاده از به اشتراک گذاری لینک این پروفایل کاری در وب سایت های گوناگون رزومه کاری خود را به مشتریان و همکاران خود نشان دهند. این پروفایل کاری شامل اطلاعات تحصیلی و پروژه ها و سوابق شغلی و یا دوره های آموزشی و مهارت های حرفه ای که مربوط به کاربر می باشد، است. البته در این نوع رزومه کاری، کاربر نیاز به یک عکس پرسنلی نیز دارد .
شبکه اجتماعی لینکدین که دارای سیصد میلیون کاربر در کل دنیا می باشد متاسفانه هنوز نحوه کارایی آن برای بسیاری از کاربران ایرانی به درستی جانیفتاده است، بعضی از افراد عضو در این شبکه اجتماعی فکر می کنند چون یک پروفایل خصوصی برای خود درست کرده اند هر نوع اطلاعات و یا عکسی را می توانند در آن با فالور های خود به اشتراک گذارند این در حالی است که پایه و اساس این شبکه اجتماعی مبنی بر روزمه شغلی فرد می باشد و به مسائل اتفاق افتاده روزمره در زندگی اشخاص ارتباطی ندارد.
از رایج ترین اشتباهات کاربران ایرانی در شبکه اجتماعی لینکدین این است که رزومه کاری و شغلی آنها به مطالب به اشتراک گذاشته شده در پروفایل آن ها بی ارتباط می باشد و یا حتی در رزومه شان صفاتی مانند باهوش و نوآور دیده می شود که شخص بیننده تا آن نوآوری را به چشم نبیند باور نخواهد کرد.
شبکه اجتماعی توییتر
از شبکه اجتماعی توییتر کاربران ایرانی به عنوان یک شبکه خبری استفاده می نمایند، با اینکه این شبکه اجتماعی در ایران فیلتر شده است ، بسیاری از کاربران ایرانی برای توییت و مطالعه اخبار به این شبکه اجتماعی مراجعه می کنند، اما موضوع قابل توجه اینجاست که برخی از سیاستمدارن ایرانی نیز در این شبکه اجتماعی فیلتر شده نیز فعالیت دارند و خبرهای مهم سیاسی را در این شبکه اجتماعی توییت می کنند.
از دیگر مسائل مطروحه در زمینه شبکه اجتماعی توییتر این است که این شبکه به دلیل تحریم های سیاسی اقتصادی ایران را در لیست کشور ها برای ثبت نام قرار نداده بود و به تازه گی ایران را در این لیست اضافه نموده است، در واقع قبل از برداشته شدن تحریم های سیاسی اقتصادی کاربران ایرانی نمی توانستند محل واقعی زندگی خود را در این سایت به صورت درست مشخص نمایند که پس از راه اندازی کمپینAddIranToTwitter # توانستند رسمیت خود را احراز نمایند.
شبکه اجتماعی تلگرام
شبکه تلگرام توسط دو برنامهنویس روس و در آلمان تهیه شده است. شبکه اجتماعی تلگرام در حال حاضر بیشترین مخاطب ایرانی را به سمت خود کشانده است. در کشور ما ایران، ورود هر شبکه اجتماعی یک موج به دنبال دارد. این موج هر قدر ارتفاع بیشتری داشتهباشد، عرض آن کمتر می شود. تلگرام بلندترین ارتفاع را داشته است و در حال حاضر در اوج به سر می برد. البته تلگرام در ابتدای فعالیت خود در ایران دچار مشکلاتی بود اما پس از گذشت مدت کوتاهی تمامی مشکلات آن مرتفع شد.
تعداد کاربران ایرانی تلگرام نزدیک به ۱۳ میلیون نفر برآورد شده است. مطابق تحقیقات پارک بازاریابی ایران از هر ۱۰ نفر که از گوشی های هوشمند استفاده می کنند، ۹.۵ نفر از شبکه های اجتماعی بهره می برند (یعنی ۹۵% از افرادی که گوشی هوشمند دارند) در حال حاضر اغلب کاربران ایرانی از تلگرام جهت انتقال عکس و فیلم و نوشته بهره برداری می نماید.